AFZUIGKAPPEN

Een recirculerende afzuigkap, is een afzuigkap die de opgezogen lucht gefilterd terug blaast in de ruimte. Hierdoor is geen afzuigkanaal naar buiten meer nodig. Alle afzuigkappen van Smeg kunnen door middel van koolstoffilters geschikt worden gemaakt voor recirculatie.

De minimale afstand tussen de kookplaat en afzuigkap is circa 65 cm. Raadpleeg, voor optimale prestaties en totale veiligheid, de gebruiksaanwijzing voor de exacte afstand per model.

Om een optimaal afzuigvermogen te behouden, dienen de koolstoffilters iedere 3 a 6 maanden vervangen worden. Dit is afhankelijk van het gebruik en de kookgewoonten. Bij elektronische afzuigkappen geeft een lampje aan wanneer de koolstoffilter vervangen dient te worden.

Het niet precies opvolgen van de installatieinstructies betekent meestal een toename van geluid en een afname van de afzuigprestaties. Probeer altijd zo precies mogelijk de installatieinstructies, zoals aangegeven in de gebruiksaanwijzing, op te volgen.

De afzuigkappen met roestvrijstalen filters kunnen probleemloos gewassen worden in de vaatwasser. De modellen met aluminium filters, daarentegen, zijn niet geschikt voor de vaatwasser en dienen met de hand te worden afgewassen met een neutrale zeep en een spons.

Roestvrijstalen afzuigkappen kunnen het beste schoongemaakt worden met XSPLEND-2 en een vochtig microvezeldoekje. Gebruik nooit oplos- of schurende middelen. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing voor meer instructies m.b.t. het onderhoud van de afzuigkap.

Een dampkap die minder goed afzuigt kan verschillende oorzaken hebben, dit ook afhankelijk van het type dampkap.

In het algemeen zijn volgende punten belangrijk om eerst even na te gaan:

  1. Controleer steeds de filters en zorg dat deze proper zijn. Gebruikt u extra koolstoffilters? Vervang deze dan regelmatig, minimaal op de opgegeven intervallen.
  2. Zorg ervoor dat er geen blokkades zitten in de afvoerleiding en dat de afvoer buiten vrij is (maar beschermd tegen wind en regen)
  3. Gebruik steeds vaste buizen of flexibele buizen van metaal met zo weinig mogelijk bochten in het afvoerkanaal. Vermijd ook steeds bochten van 90°.
  4. Gebruik geen reducties (bv van 150mm naar 125mm) als dit niet is toegestaan volgens de handleiding van uw toestel. Een reductie is, net zoals een bocht, een hindernis in de afvoer en zorgt voor een mindere werking van uw dampkap.

 

Bovenstaande items kunnen ook de oorzaak zijn dat een dampkap op verschillende standen hetzelfde geluid en afzuigkracht genereert.

Daarnaast is het steeds aangeraden, en zeker bij de modellen die geïntegreerd zijn in het keukenblad of kookplaat (ook wel downdraft genoemd), dat u de dampkap minimaal 10 minuten voor het koken en tot minimaal 10 minuten na het koken laat draaien. Dit zorgt ervoor dat luchtstroming in de ruimte zich naar de dampkap afbuigt en zorgt er zo mee voor dat deze optimaal werkt.

Bij de downdraft dampkappen is het ook aangeraden om deksels op de kookpotten te zetten om zo de dampen richting de dampkap te sturen voor een beter resultaat.