Het fornuis moet altijd waterpas staan. Daarnaast dient de afstand tussen de kookplaat van het fornuis en de afzuigkap minimaal 65 cm te zijn.

De fornuizen van Smeg zijn voorzien van een mantelkoelingsysteem dat ervoor zorgt dat het front en de zijkanten van het fornuis nauwelijk warm worden. Hierdoor is tussenbouw van de fornuizen mogelijk. NB. Tussenbouw is alleen mogelijk als de keukenkasten hittebestendig zijn.

Bij tussenbouw dient de kookplaat van het fornuis op gelijke hoogte te liggen als het aanrechtblad.

Om de branders zo lang mogelijk in originele staat te houden, wordt aangeraden deze frequent te reinigen/onderhouden met Smeg Crema Inox of PASTA-X en microvezeldoekjes. Aluminium kan verkleuren door oxidatie die onstaat door het gebruik van te grote pannen (Ø 26 cm of groter) of het gebruik van een gietijzeren grillplaat.

Om de branders zo lang mogelijk in originele staat te houden, wordt aangeraden deze frequent te reinigen/onderhouden met Smeg Crema Inox of PASTA-X en microvezeldoekjes. Aluminium kan verkleuren door oxidatie die onstaat door het gebruik van te grote pannen (Ø 26 cm of groter) of het gebruik van een gietijzeren grillplaat.

De gietijzeren pannendragers dienen altijd met de hand afgewassen te worden met een neutrale zeep (bv. afwasmiddel) zonder toevoeging van citroen, chloor of bleekmiddel. Het wordt sterk afgeraden om de gietijzeren pannendragers af te wassen in de vaatwasser, omdat ze kunnen gaan roesten en/of verkleuren. Gietijzeren onderdelen dienen altijd zeer goed afgedroogd te worden. Maak, in geval van korstvorming, gebruik van een messing barbecueborstel en spoel het gietijzer na afloop goed af met water.

Vingerafdrukken en vlekjes die tijdens het dagelijks gebruik ontstaan kunnen worden verwijderd met specifieke schoonmaakmiddelen zoals de rvs spray XSPLEND-2 en microvezeldoekjes.

Indien de oven niet is voorzien van een specifiek schoonmaakprogramma (Vapor Clean of Pyrolyse), kan de oven worden onderhouden met PULIFORNO spray en een spons. De oven wordt weer glimmend als deze achteraf droog wordt gemaakt met microvezeldoekjes. Dit geldt niet als de oven is voorzien van katalyse emaille wanden: deze mogen uitsluitend worden schoongemaakt met een spons en wat water vermengd met neutrale zeep (bv. afwasmiddel) zonder toevoeging van citroen, chloor of bleekmiddel.

De ovens van Smeg zijn voorzien van een aantal technische slimmigheden die zorgen voor reductie van de uitwendige temperatuur van de ovendeur. Een goede ovenisolering, een geforceerd ventilatiesysteem, een mantelkoelingsysteem en meerdere thermoreflecterende glazen in de deur garanderen een lage uitwendige temperatuur van de ovendeur (FreshTouch).

De ventilator van het mantelkoelingsysteem blijft circa 20 minuten draaien na uitschakeling van de oven, om de inwendige temperatuur zo snel mogelijk te reduceren.

De pizzasteen, geleverd bij enkele Smeg fornuizen, kan eenvoudig worden gereinigd met azijn en een keukenspons (geen schuurspons). Daarna dient de pizzasteen zorgvuldig te worden afgespoeld met water en goed te worden afgedroogd. Om de pizzasteen zo min mogelijk te verontreinigen wordt aangeraden om op de pizzasteen, onder de pizza of het voedsel, (oven)bakpapier te leggen.

Als in het display de letter A of het cijfer 6 knippert, betekent dit dat de optie 'automatisch koken' is geprogrameerd. Door het tweede en het derde knopje onder het display gelijktijdig in te drukken (en weer los te laten) wordt de optie uitgeschakeld en kan het display weer manueel worden bediend.

De deur dient volgens de instructies in de gebruiksaanwijzing los te worden gemaakt van het fornuis. Door de schroeven aan de zijkant of onderkant van het fornuis (afhankelijk van het model) los te draaien kan de ovenruit los worden gemaakt.

De draaispit (aanwezig op enkele modellen) kan een maximaal gewicht van circa 5 kg dragen. Het is van belang het voedsel gecentreerd en in balans op de draaispit is bevestigd, anders kan de draaispitmoter niet draaien.

De deurpakking is alleen op de hoeken bevestigd. Dit hoort zo.

Enkele fornuizen van Smeg hebben een oven die is voorzien van katalyse emaille wanden. Katalyse emaille wanden mogen nooit worden schoongemaakt met schoonmaakmiddelen en/ of ovenreinigers. Het is voldoende om de katalyse emaille wanden af te nemen met een spons en wat water vermengd met neutrale zeep (bv. afwasmiddel) zonder toevoeging van citroen, chloor of bleekmiddel.

Ovenroosters kunnen onder de hete kraan worden schoongemaakt met behulp van een schuurspons. Aangekoekte bakplaten kunnen worden schoongemaakt met behulp van een ovenreiniger en een spons. Bakplaten met een tefloncoating dienen te worden schoongemaakt met een spons en een beetje water vermengd met neutrale zeep (bv afwasmiddel). Voor alle onderdelen geldt dat ze na afloop grondig moeten worden afgespoeld met water en goed afgedroogd alvorens ze opnieuw te gebruiken.

De ovens van Smeg zijn voorzien van een aantal technische slimmigheden die zorgen voor reductie van de uitwendige temperatuur van de ovendeur. Een goede ovenisolering, een geforceerd ventilatiesysteem, een mantelkoelingsysteem en meerdere thermoreflecterende glazen in de deur garanderen een lage uitwendige temperatuur van de ovendeur (FreshTouch).

Momenteel verbruikt ongeveer de helft van al de Belgische gasverbruikers arm gas. Dit gas wordt geïmporteerd uit Nederland, echter zijn deze gasreserves aan het afnemen en verkiezen zij om de export van dat gas te stoppen tegen 2030. Dan schakelen deze verbruikers over naar rijk gas.

Wat is het verschil tussen arm en rijk gas?

Het type gas is gelijk, echter bevat rijk gas een iets andere samenstelling waardoor het ongeveer 15% meer energie bevat dan arm gas.
Praktisch wil dit zeggen dat per liter gasverbruik rijk gas ongeveer 15% meer energie gaat afgeven dan arm gas.
> Arm gas wordt ook aangeduid als ‘L’ gas of ‘G25’ (25 mbar druk)
> Rijk gas wordt ook aangeduid als ‘H’ gas of ‘G20’ (20 mbar druk)

 

Ga ik hier iets van merken?

Afhankelijk van de eerder gedane afstelling van uw toestel kan het zijn dat er geen afregelingen nodig zijn. Merkt u dat u op dezelfde gasstand als voorheen een hogere vlam uit uw toestel komt, of dat uw potten en pannen zwarte aanslag krijgen onderaan dan is een afstelling zeker nodig.

 

Zijn mijn Smeg toestellen geschikt voor rijk gas?

Alle Smeg toestellen geproduceerd vanaf 1990 kunnen zonder probleem functioneren op rijk gas. U kan dit zelf controleren: op het toestel (achterkant bij fornuizen, onderkant bij de gaskookplaten) vindt u een sticker zoals hier weergegeven. Deze sticker geeft de compatibiliteit van het toestel aan met de G20(rijk)/G25(arm) gastypes weer.

Deze indicatie kan u ook vinden in de handleiding van de meeste toestellen. Als het toestel compatibel is met G20 (en G25) dan is er geen verdere aanpassing nodig.

Wat als ik merk dat mijn toestel toch niet compatibel is?

Hiervoor kan u, na de omschakeling naar rijk gas, contact opnemen met uw installateur of u kan ook deze service met onze eigen Smeg techniekers via deze link aanvragen. Deze aanpassing kan enkel door een gekwalificeerde technieker uitgevoerd worden.

Deze afstelling zal een half uurtje tot een uurtje duren en kan enkel door een gekwalificeerde technieker uitgevoerd worden.

Wanneer zal mijn gemeente/stad omschakelen?

Meer informatie kan u vinden op deze pagina van de overheid https://www.gasverandert.be/nl