Logo Smeg

Trends in de keuken

< Smegazine December

Hoe ziet het keukenlandschap er in 2019 uit? Wat zijn de nieuwste culinaire en lifestyle trends? We vroegen het aan 3 trendwatchers, Anouk Taeymans (Design influencer & architect), Willem Asaert (Food writer) en Hilde Francq (Trend- & color watcher).

Blurring op het fornuis

Mensen die doordeweeks zelf smaakvol koken, willen snel en met een gezond gevoel aan tafel gaan. Thuis Aziatisch koken, wint daarom aan momentum. Ze verdiepen zich steeds meer in het rijke smaken- en geurenpalet van Aziatische keukens. Ze ervaren die niet alleen op vakantie of in Aziatische eetgelegenheden, maar evenzeer zacht gedoseerd in westerse restaurants. Vadouvan, steranijs of sriracha zijn in die zin trendgevoelige smaakmakers. Het exotisch productaanbod in de supermarkt beent stilaan dat van de speciaalzaak bij, wat de beschikbaarheid aanzienlijk versterkt

Internet en kookboeken bieden degelijke informatie om aan de slag te gaan, terwijl de typische smaakversterkers uitnodigen om westerse bereidingen een extra dimensie te geven. Klassiek stoofvlees of een ragout krijgen met zo’n ingrediënten meer spanning, reliëf en persoonlijkheid, net zoals bijvoorbeeld een met sriracha gepimpte mayonaise bij de frieten. Zo’n smaaklift geeft aan bereidingen een hybridisch karakter waardoor het fenomeen blurring nu ook in kookpotten smaaksporen nalaat.

Willem Asaert - Food writer

Keukens krijgen opnieuw karakter met een warme persoonlijke touch

De tijd van de strakke, witte, minimalistische, lege keuken is voorbij. We zien opvallend minder hoge wandkasten en eerder lage keukenkasten met open wandplanken erboven. Hierop worden de mooiste serviezen, keramieken potjes en keukengereedschappen uitgestald. Wat de keuken meteen ook meer karakter en een persoonlijke uitstraling geeft.

Ook de afwerkingsmaterialen krijgen een warmere uitstraling. We gaan weg van de kille, steenachtige materialen. Er ontstaat een sterke voorkeur voor betonstuc zoals stuc deco en stuc resin. Die wordt aangebracht op een ondergrond van MDF waardoor het werkblad niet koud aanvoelt. Ideaal ook voor een keukeneiland met krukjes. Het is immers veel aangenamer om te eten aan een tafelblad dat warm aanvoelt dan aan een kil stenen of marmeren tafelblad. Voor wie graag een warme houten toets toevoegt aan het keukenontwerp: walnoot is momenteel zeer geliefd maar vrij trendgevoelig. Natuurlijke eik daarentegen blijft zijn tijdloos karakter behouden.

Anouk Taeymans - Design influencer & architect - ByAnouk.com  - Instagram: byanouk_

Trendwatcher Hilde Francq over Niko, kleur en Smeg85% van de mensen laat zich leiden door trends.

En binnen deze trends speelt kleur een belangrijke rol. Zo hebben de trends voor 2019 niet alleen invloed op je garderobe, maar ook op je interieur. Met een paar kleine aanpassingen krijgt je woning immers al een heel nieuw elan. En dat weten ze bij Niko evengoed als bij Smeg. De specialist in schakelmateriaal en huisautomatisering raadpleegt steevast trendwatcher Hilde Francq van Francq Colors om zijn producten te stylen.

Hilde Francq: ‘De designs van Niko zijn vrij tijdloos, zoals de schakelaars en de bedieningen van Niko Home Control. Maar die producten komen uiteindelijk in een interieur terecht dat wel beïnvloed wordt door trends. Door schakelmateriaal in een context te plaatsen met de juiste on-trend beelden, zie je hoe het er kan uitzien. Dat prikkelt de verbeelding. Voor elke stijl is er wel een Niko afwerking die perfect aansluit bij de sfeer die jij wil oproepen. De trend Dark & Intimate bijvoorbeeld. Na jaren van witte, strakke interieurs herontdekken we de romantische, landelijke stijl in donkere interieurs. Deze intieme geborgen sfeer heeft donkere kleuren nodig, gedimd licht en texturen die de zintuigen prikkelen. Afwerkingen als ‘Niko Pure dark bamboo on gold’ en ‘Niko Pure Bakelite piano black’ passen perfect binnen deze trend.’

Hilde Francq: ‘Ook met je keukenapparatuur kan je inspelen op die trendtoetsen. Zo zijn de kleine keukentoestellen van Smeg een perfect voorbeeld van het belang van kleur. Steeds meer willen we dat alles in onze keuken bij elkaar past, ook qua kleur. Met hun knappe design en mooie kleurenpalet overstijgen de Smeg-toestellen het puur functionele. Het zijn echte eyecatchers die de stijl van je keuken én van je persoonlijkheid accentueren.’

Hilde Francq - Trend- & color watcher

< Win een unieke DisneyxSmeg • Culinaire Trend: Lekker, gezond en bewust koken >